Nəşr edilmişdir 10/15/2024

Paylaşın

GÜNDƏM

Sağlamlığımız üçün vacib olan beş adda ləpə hansılardır?

Ləpə

Ləpə təkcə dadlı qəlyanaltı deyil, həm də vitamin, mineral və faydalı yağlarla zəngin bir xəzinədir.
Baki-baku.az bu barədə Gazeta.ru-ya istinadən xəbər verir.
Rusiyalı endokrinoloq və diyetoloq Yelena Çurakina bildirib ki, qida rasionuna 5 faydalı ləpənin daxil edilməsi vacibdir. Onların içində qoz ləpəsi liderdir. Ləpə qoz “Omega-3” yağ turşuları, “E”, “PP”, “K” və “B” qrupu vitaminləri ilə zəngindir. Ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmağa, yaddaşı və diqqəti yaxşılaşdırmağa yardımçı olur.

Ləpə


Badam faydalılığına görə ikinci yerdədir. Həkimin fikrincə, badam orqanizmi oksidləşmə proseslərindən qoruyan və dərini gənc saxlamağa yardımçı olan təbii antioksidantdır. O, həmçinn “A”, “C”, “E” və “B” qrupu vitaminləri ilə zəngindir. Badam həzmə, diş və sümük sağlamlığına kömək edir.
“Fındıq xolesterinin səviyyəsini azaldır, beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. O, çoxlu doymamış yağ turşularının mənbəyidir. Keşyu isə immuniteti gücləndirən sink, həmçinin sümük sağlamlığı üçün kalsium, maqnezium, mis və selenlə zəngindir. Keşyu qəbulu qanda normal xolesterin səviyyəsini saxlamağa kömək edir”, – deyə diyetoloq əlavə edib.
Endokrinoloq sonda qeyd edib ki, sidr qozu amin turşularının, o cümlədən insan üçün vacib olan səkkiz əvəzolunmaz amin turşusunun mənbəyidir.

Bənzər Xəbərlər

“Bakıbaku” redaksiyası tərəfindən tərtib edilib

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Baki-baku.az portalının da qeyd etdiyi kimi, bu gün bizə şorba və ya plov hazırlanması zamanı istifadə olunan ədviyyat

Ən son

GÜNDƏM

Bakı Media Mərkəzinin rəhbəri Arzu Əliyeva Çinin Tiencin şəhərindən paylaşım edib.

GÜNDƏM

Bakı Media Mərkəzinin rəhbəri Arzu Əliyeva Çinin Tiencin şəhərindən paylaşım edib.
Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
Email