Son zamanlar aparılan araşdırmalar qəhvənin zərərli xolesterin və ürək-damar xəstəlikləri ilə əlaqəsi mövzusunda fərqli nəticələr göstərir.
Baki-baku.az gazeta.ru-ya istinadla bildirir ki, bu tədqiqatların nəticələrinə əsasən qəhvədən imtina etmək hələ tezdir.
Rusiyalı terapevt Aleksey Vodovozovun sözlərinə görə, çoxsaylı araşdırmalar müşahidə xarakterlidir və məlumatlar əsasən sorğular vasitəsilə toplanıb ki, bu da nəticələrin etibarlılığını azaldır: “Bu araşdırmalarda məlumatlar ən etibarsız üsulla – sorğular vasitəsilə əldə olunub”.
Bundan əlavə, rusiyalı gastroenteroloq, tibb üzrə fəlsəfə doktoru Yevgeni Belousov verdiyi açıqlamada qeyd edib ki, qəhvənin orta səviyyədə qəbulu sağlamlıq üçün müəyyən faydalar təmin edir. Onun sözlərinə görə, qəhvə içməyin ikinci tip şəkərli diabet və Altsheymer xəstəliyinin inkişaf riskini azaltdığına dair sübutlar mövcuddur.
Vodovozov həmçinin diqqət çəkir ki, sorğularda insanların gündəlik qəhvə porsiyası və qəhvəyə əlavə etdikləri süd, qaymaq, şəkər və ya siroplar kimi əlavələr nəzərə alınmır. Bu amillər sağlamlıq üzərində təsir göstərir, lakin tədqiqatlarda buna kifayət qədər diqqət yetirilmir. Həkim bildirir ki, tam və dəqiq nəticələr əldə etmək üçün insanın həyat tərzi – siqaret çəkmə, alkoqol istifadəsi, qidalanma rejimi, stress səviyyəsi və qan təzyiqi kimi faktorlar da qiymətləndirilməlidir.
Alman tədqiqatçılar isə müəyyən ediblər ki, kofein xüsusilə yuxudan oyandıqdan sonra ilk 2,5 saat ərzində əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmaqda təsirli olur. Tədqiqat həmçinin göstərib ki, kofeinin canlandırıcı təsiri yorğunluq hiss edən insanlarda daha güclüdür, digər insanların varlığında isə zəifləyir.
Mütəxəssislər bildirir ki, qəhvənin sağlamlıq üzərində təsirini qiymətləndirərkən təkcə tədqiqat nəticələrinə əsaslanmaq doğru deyil. Qəhvənin qəbulu ilə bağlı qərar verərkən fərdi həyat tərzi və qəhvənin qəbul forması nəzərə alınmalıdır. Bu səbəbdən, qəhvədən tamamilə imtina etməyə tələsmək yerinə, balanslı və məsuliyyətli yanaşma daha məqsədəuyğundur.