Məşhur pojarski kotletlərinin tarixi heç də imperator sarayının mətbəxindən başlamayıb — hər şey Torjok şəhərindəki sadə bir yeməkxanada başlayıb. XIX əsrin əvvəlində bu yeməkxananın sahibi Darya Pojarskaya qonaqlarına qeyri-adi bir yemək təqdim edib: əvvəlcə dana ətindən, sonralar isə toyuq ətindən hazırlanan yumşaq və ləzzətli kotletlər.
Kotletlərin sirri ağ çörəkdən hazırlanmış xüsusi panirovkada idi — bu qat kotletlərə həm havalanmış tekstura, həm də xırtıldayan qabıq bəxş edirdi.
Baki-baku.az xəbər verir ki, əvvəlki reseptlərdə əsas inqrediyent dana əti olsa da, sonradan yaranan toyuqlu versiya klassikaya çevrildi.
Bu kotletlər haqqında şöhrət tez bir zamanda bütün Rusiyaya yayıldı. Aleksandr Puşkin onları şeirlərində qeyd etdi, imperator I Nikolayın Torjoka səfəri isə bu yeməyi əfsanələşdirdi: çar bu kotletlərdən olduqca razı qalmışdı və o vaxtdan etibarən Peterburqdan Moskvaya səyahət edən hər kəs üçün menyunun ayrılmaz hissəsinə çevrildi.
Bu gün pojarski kotletləri sadəcə bir kulinariya mirası deyil, həm də istedad və bir az fantaziyanın adi bir yeməyi dövrünün qastronomik brendinə necə çevirdiyinin simvoludur.
Hacı Cavadov