Language Switcher Azərbaycanca 🇦🇿 | Русский 🇷🇺
Language Switcher Azərbaycanca 🇦🇿 | Русский 🇷🇺

Nəşr edilmişdir 10/08/2025

Paylaşın

HƏR ŞEYDƏN

Tarixə qovuşan epistolyar janr – Niyə daha kağız məktublar yazmırıq?

Kağız məktublar, Məktub

Vaxtilə sevginin, həsrətin, dostluğun və düşüncənin ən dərin ifadə forması olan kağız məktublar bu gün artıq nostalji obyektinə çevrilib. Epistolyar janr, yəni məktub üslubunda yazılmış əsərlər və ya şəxsi yazışmalar ədəbiyyatın və mədəniyyətin bir dövrünə damğa vurmuşdu. Bəs indi nə baş verir?

Rəqəmsal dövrün sürəti məktubların ləng poetikasını arxa planda qoydu. Artıq bir neçə gün cavab gözləmək yerinə, bir neçə saniyədə mesajlaşırıq. E-poçt, messencerlər və sosial şəbəkələr ünsiyyəti sürətləndirib, amma onu dərinlikdən məhrum edib.

Kağız məktublar — düşünərək yazılan, gözlənilən, hisslərlə dolu yazışmalar idi. Onlar xatirə kimi saxlanar, illər sonra belə oxunardı. Halbuki bu gün yazılan mesajlar bir toxunuşla silinir, unudulur.

Eyni zamanda, kağız məktubların yoxa çıxması yazı mədəniyyətinin də dəyişməsinə səbəb olub. Əvvəllər cümlələr qurular, fikir ifadə edilər, yazı düşünülərək tamamlanardı. İndi isə tez-tez emojilər, qısaltmalar və səthi ifadələr üstünlük təşkil edir.

Buna baxmayaraq, bəzi insanlar yenidən məktub yazmaq kimi ənənələri canlandırmağa çalışır. Çünki məktubun xüsusi çəkisi, qəlbdə yeri, xatirəsi var. O, toxunulan hiss, yaşadılan duyğudur.

Xanım Aydın

Bənzər Xəbərlər

“Bakıbaku” redaksiyası tərəfindən tərtib edilib

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

Oktyabrın 8-dən etibarən Bakı Şəhəri üzrə Təhsil İdarəsinin (BŞTİ) tabeliyində fəaliyyət göstərən internat tipli ümumi təhsil müəssisələrinə tərbiyəçi

Ən son

HƏR ŞEYDƏN

Onlardan biri də qəlyə adlanan məşhur Azərbaycan yeməyidir – balqabağın şirinliyi, lobyanın yumşaqlığı və alçanın

HƏR ŞEYDƏN

Onlardan biri də qəlyə adlanan məşhur Azərbaycan yeməyidir – balqabağın şirinliyi, lobyanın yumşaqlığı və alçanın
Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
Email

Пришлите нам статью

Məqalənizi göndərin