Language SwitcherAzərbaycanca 🇦🇿 | Русский 🇷🇺
Language SwitcherAzərbaycanca 🇦🇿 | Русский 🇷🇺

Nəşr edilmişdir 09/03/2025

Paylaşın

HƏR ŞEYDƏN

Niyə Avropada əvvəllər pomidordan qorxurdular?

Bu gün pomidorlar mətbəximizin adi məhsuludur. Amma XVI əsrdə Avropaya ilk dəfə gəldikdə insanlar onlardan ciddi şəkildə qorxurdular. Belə necə oldu?

Baki-baku.az bildirir ki, hər şey pomidorların Cənubi Amerikadan Avropaya gətirilməsi ilə başladı. Onlar göyərti ailəsinə (Solanaceae) aid edilirdi — bu ailəyə həmçinin zəhərli bitkilər də daxildir. Xüsusilə pomidorun yarpaqlarında olan toksinlər insanlarda şübhə yaratmışdı.

Buna əlavə olaraq, bir çox aristokrat pomidorlu yemək yedikdən sonra vəfat edirdi. Əsl səbəb isə qab-qacaq idi — pomidorun turşulu şirəsi qalay və qurğuşun tərkibli boşqablara təsir edərək yeməyin zəhərlənməsinə səbəb olurdu. Amma bütün günah pomidorların üzərinə atılırdı.

İngilis botaniki alimləri də öz təsirini göstərmişdi — pomidoru “zərərli və pis iy verən” adlandıraraq, onu yeməyi tövsiyə etmirdilər. Amerikada və Avropada “zəhərli meyvə” haqqında söz-söhbətlər yüzillərlə davam etdi.

Yalnız XIX əsrdə pomidorlara münasibət dəyişməyə başladı. Onları yetişdirməyə, yeməyə və konservləşdirməyə başladılar. Hətta bankada pomidor şorbası belə ortaya çıxdı — və o vaxtdan bəri pomidorlar bütün dünyada sevilən məhsul oldu.

Bənzər Xəbərlər

“Bakıbaku” redaksiyası tərəfindən tərtib edilib

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

В последние годы социальные сети стали неотъемлемой частью нашей жизни.

Ən son

ОБО ВСЕМ

С 2-го тысячелетия до нашей эры и по настоящее время часть населения Китая проживает в

ОБО ВСЕМ

С 2-го тысячелетия до нашей эры и по настоящее время часть населения Китая проживает в
Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
Email