Language Switcher Azərbaycanca 🇦🇿 | Русский 🇷🇺
Language Switcher Azərbaycanca 🇦🇿 | Русский 🇷🇺

Nəşr edilmişdir 09/03/2025

Paylaşın

HƏR ŞEYDƏN

Niyə Avropada əvvəllər pomidordan qorxurdular?

Bu gün pomidorlar mətbəximizin adi məhsuludur. Amma XVI əsrdə Avropaya ilk dəfə gəldikdə insanlar onlardan ciddi şəkildə qorxurdular. Belə necə oldu?

Baki-baku.az bildirir ki, hər şey pomidorların Cənubi Amerikadan Avropaya gətirilməsi ilə başladı. Onlar göyərti ailəsinə (Solanaceae) aid edilirdi — bu ailəyə həmçinin zəhərli bitkilər də daxildir. Xüsusilə pomidorun yarpaqlarında olan toksinlər insanlarda şübhə yaratmışdı.

Buna əlavə olaraq, bir çox aristokrat pomidorlu yemək yedikdən sonra vəfat edirdi. Əsl səbəb isə qab-qacaq idi — pomidorun turşulu şirəsi qalay və qurğuşun tərkibli boşqablara təsir edərək yeməyin zəhərlənməsinə səbəb olurdu. Amma bütün günah pomidorların üzərinə atılırdı.

İngilis botaniki alimləri də öz təsirini göstərmişdi — pomidoru “zərərli və pis iy verən” adlandıraraq, onu yeməyi tövsiyə etmirdilər. Amerikada və Avropada “zəhərli meyvə” haqqında söz-söhbətlər yüzillərlə davam etdi.

Yalnız XIX əsrdə pomidorlara münasibət dəyişməyə başladı. Onları yetişdirməyə, yeməyə və konservləşdirməyə başladılar. Hətta bankada pomidor şorbası belə ortaya çıxdı — və o vaxtdan bəri pomidorlar bütün dünyada sevilən məhsul oldu.

“Bakıbaku” redaksiyası tərəfindən tərtib edilib

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

Azərbaycan Prezidenti İlham Əliyev oktyabrın 29-da Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri (BƏƏ) Federal Milli Şurasının sədri Saqr Qobaşın rəhbərlik etdiyi
Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
Email

Пришлите нам статью

Məqalənizi göndərin