Bu gün pomidorlar mətbəximizin adi məhsuludur. Amma XVI əsrdə Avropaya ilk dəfə gəldikdə insanlar onlardan ciddi şəkildə qorxurdular. Belə necə oldu?
Baki-baku.az bildirir ki, hər şey pomidorların Cənubi Amerikadan Avropaya gətirilməsi ilə başladı. Onlar göyərti ailəsinə (Solanaceae) aid edilirdi — bu ailəyə həmçinin zəhərli bitkilər də daxildir. Xüsusilə pomidorun yarpaqlarında olan toksinlər insanlarda şübhə yaratmışdı.
Buna əlavə olaraq, bir çox aristokrat pomidorlu yemək yedikdən sonra vəfat edirdi. Əsl səbəb isə qab-qacaq idi — pomidorun turşulu şirəsi qalay və qurğuşun tərkibli boşqablara təsir edərək yeməyin zəhərlənməsinə səbəb olurdu. Amma bütün günah pomidorların üzərinə atılırdı.
İngilis botaniki alimləri də öz təsirini göstərmişdi — pomidoru “zərərli və pis iy verən” adlandıraraq, onu yeməyi tövsiyə etmirdilər. Amerikada və Avropada “zəhərli meyvə” haqqında söz-söhbətlər yüzillərlə davam etdi.
Yalnız XIX əsrdə pomidorlara münasibət dəyişməyə başladı. Onları yetişdirməyə, yeməyə və konservləşdirməyə başladılar. Hətta bankada pomidor şorbası belə ortaya çıxdı — və o vaxtdan bəri pomidorlar bütün dünyada sevilən məhsul oldu.