Vaxtilə bakılıların süfrəsinin əvəzounmaz ədviyyatı olan cirə duz olduqca dadlı və faydalıdır.
Baki-baku.az portalının qeyd etdiyi kimi, süfrələrimizdə hər zaman duzdan istifadə olunur, amma bəzən duzun çoxluğu orqanizmə ziyan vurduğu üçün tərəddüd içində qalırıq.
Bir sıra reseptlər əsasında hazırlanmış duzdan istifadə edəndə yeməklər həm dadlı, həm də faydalı. olacaq.
Qarazirə meyvəsi əvvəlcə yaxşı-yaxşı qurudulur və qəhvəüyüdəndə üyüdülür, bərabər miqdarda xörək duzu ilə qarışdırılır.
Cirə və ya zirə toxumu yenə də qəh-vəüyüdəndə üyüdülür, bərabər miqdarda duz ilə qarışdırılır. Bu duzları salatlarda, xörəklərdə, ümumiyyətlə, duzun işləndiyi bütün yerlərdə istifadə edə bilərsiniz. Onu da qeyd edək ki, həm də çox ləzzətli olur.
Peyğəmbərimiz (səlləlləhu aleyhi vəsalləm) duz haqqına belə demişdır:
“yeməkdən əvvəl və sonra ağzınıza 1 çimdik duz alın. Yeməkdən əvvəl ağıza alınmış duz mədə şirəsini artırır və qidanın yaxşı həzm olunmasına şərait yaradır“ Yeməkdən sora ağıza atılmış bir çimdik duz isə ağızı sulandırır, mədə, mədəaltı vəz və öd ifrazını artırdığından yediyimiz yeməklər daha yaxşı həzm olunur və köp yaratmır.

Hacı Cavadov