Əsrləri fəth etmiş üzümdən hazırlanmış sirli eliksir…
Abqora – bu, sadəcə içki deyil, Azərbaycanın əsl qastronomik və mədəni irsidir, əsrlərin ətrini özündə daşıyan təbii bir mirasdır. Daha XII əsrdə Bakı ətraflarında bu şirənin möcüzəvi xüsusiyyətləri məlum idi.
Baki-baku.az xəbər verir ki, abqora ənənələri bu günə qədər böyük şair Nizami Gəncəvinin əsərlərindəki qeydlər və XIV əsrin saray həkimi Məhəmməd Yusif Şirvaninin araşdırmaları vasitəsilə gəlib çatıb. Uzun əsrlər ərzində abqora sadə fermentasiya olunmuş üzüm şirəsindən ölkənin mətbəxində və xalq təbabətində əvəzolunmaz bir inqrediyentə çevrilib.
Bu kəhrəba və ya qırmızımtıl içki K və P vitaminləri, fol turşusu və mikroelementlərlə zəngindir. Onun mayalanmış forması təzyiqi tənzimləyə, qanda şəkərin səviyyəsini azaltmağa və damarları xolesterin lövhələrindən təmizləməyə kömək edə bilər. Abqora təbii iştaha və immun sistemini gücləndirici stimulyator hesab olunur. Həmçinin soyuqdəymə zamanı faydalı olmaqla, tərqovucu və yüngül işlədici təsir göstərir.
Azərbaycan mətbəxində abqora əsl dad sehridir: onu plov, səbzi-qovurma və turşu-qovurma kimi yeməklər üçün ət marinadı kimi istifadə edirlər, bu da yeməklərə xüsusi turşməzə dad və yumşaqlıq bəxş edir. Abqoradan müalicəvi elikslər hazırlanır və yağlı yeməklərlə birgə verilir ki, bu da dad balansını qoruyur və həzmi asanlaşdırır.
Abqoranı saxlamaq da asandır: qapalı butulkalarda 3 aya qədər təravətini saxlayır, açıldıqdan sonra isə maksimum bir həftə istifadə etmək məsləhətdir. Maraqlıdır ki, bu məhsul şəffaf, qızılı-sarı və ya tünd qırmızı ola bilər. Hazırlanarkən butulkalar demək olar ki, ağzınadək doldurulur ki, hava çıxarılsın və ideal dad qorunsun.
Bu gün abqora təkcə Azərbaycanda deyil, Fransada da yüksək qiymətləndirilir – burada o, incə sous və qastronomik şah əsərlərin ədviyyəli inqrediyenti kimi istifadə olunur.
Abqora – keçmişlə bu günü, sağlamlıqla dadı, təbiətin sehrini insanın ustalığı ilə birləşdirən kiçik bir tarix, mədəniyyət və elm bir balaca butulkadadır.