Kim düşünə bilərdi ki, sadə bir çay yarpağı enerjili qəhvə dənəsindən üstün ola bilər? İlk baxışda hər şey aydındır: qəhvə daha güclü, doyurucu və dərhal canlandırandır. Amma kimyanın dərinliklərinə baxaq.
Çay yarpaqlarında kofein miqdarı 4,5%-ə qədər olur, qəhvə dənələrində isə maksimum 2,5%. Oolong çaylarının bəzi növlərində, məsələn, Te Guan Yin, bu göstərici 1,2%-yə qədər düşür, amma bu əsas faktı dəyişmir: xam çayda kofein qəhvədən çoxdur.
Baki-baku.az xəbər verir ki, fincanda vəziyyət tamamilə fərqlidir. Standart qaydada dəmlənmiş 100 ml çayda təxminən 33 mq kofein var. Halbuki 100 ml qəhvə isə 100 mq-a qədər kofein ehtiva edir.
Belə çıxır ki, çay yavaş qüvvə, qəhvə isə sürətli hücumdur. Birincisi marafonçu kimidir, ikincisi isə sprinter. Enerjini dadınıza görə seçin!