Language Switcher Azərbaycanca 🇦🇿 | Русский 🇷🇺
Language Switcher Azərbaycanca 🇦🇿 | Русский 🇷🇺

Nəşr edilmişdir 08/29/2025

Paylaşın

HƏR ŞEYDƏN

Yaponiyalı alimlər qızılgülün ətrinin yaddaşın zəifləməsinin qarşısını ala biləcəyini düşünür

Yaponiyalı tədqiqatçılar qızılgül ətrini qoxulamağın yaddaşla bağlı beyin strukturlarında dəyişikliklərə səbəb ola biləcəyini müəyyənləşdiriblər. Bu kəşf demensiyanın qarşısının alınmasına yönəlmiş profilaktik üsulların işlənib hazırlanmasına yardımçı ola bilər.

Baki-baku.az “Frontiers in Human Neuroscience” jurnalına istinadla xəbər verir ki, Kyoto Universiteti və Tsukuba Universitetinin alimləri qoxuların beyin fəaliyyətinə təsir göstərdiyini öyrəniblər. Araşdırmada 50 qadın iştirak edib. Onlardan 28-i bir ay ərzində gündəlik olaraq paltarlarına gül yağı vurub, qalan 22-si isə sadə sudan istifadə edib. Beyindəki dəyişikliklər maqnit-rezonans tomoqrafiyası (MRT) vasitəsilə qeydə alınıb.

Qızılgül ətrini müntəzəm qoxulayan iştirakçılarda mütəxəssislər yaddaş və assosiasiyaların formalaşmasına cavabdeh olan arxa sinqulat qırışında boz maddənin artdığını müəyyən ediblər. Alimlər qeyd edirlər ki, bu dəyişikliklər idrak qabiliyyətlərinin dərhal yüksəlməsi demək deyil, lakin beynin sağlamlığının qorunmasında və neyrodegenerativ xəstəliklərin, o cümlədən Altsheymer xəstəliyinin profilaktikasında mühüm rol oynaya bilər.

“Bakıbaku” redaksiyası tərəfindən tərtib edilib

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

Bakı… Səhər günəşinin Xəzər dalğalarına yansıdığı, küləyin qızılı saçları oynadan insanlarla dolu bir şəhər.
Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
Email

Пришлите нам статью

Məqalənizi göndərin