Harvard Stomatologiya Məktəbinin alimləri müəyyən ediblər ki, brokoli, kivi və badamın birləşməsi güclü ağardıcı effekt yaradır.
Baki-Baku.az bu barədə “Journal of Dental Research” jurnalına istinadən xəbər verir.
Məlumata görə, tərkibində boyalar və turşular olan məhsulların istehlakının artması səbəbindən diş minasının qaralması problemi getdikcə aktuallaşır. Ənənəvi ağardıcı üsullar yan təsirlərə malikdir və dişlərin, diş ətinin sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər.
Professor Maykl Andersonun rəhbərlik etdiyi alimlər qrupu 200 könüllünün iştirakı ilə altı aylıq unikal tədqiqat aparıb. Təcrübə zamanı iştirakçılar xüsusi seçilmiş təbii ağardıcı məhsulların daxil olduğu pəhrizə riayət ediblər.
Brokoli, kivi və badamın birləşməsi ən güclü ağardıcı təsirə malik olduğu ortaya çıxıb. Professor Anderson bu amili həmin məhsullarda xüsusi fermentlərin olması ilə izah edib. Onlar emalın strukturunu zədələmədən ağartmağa kömək edir.
Yeni formulun klinik sınaqlarının ilin sonuna qədər başa çatdırılması gözlənilir.