- İqtisadiyyat
- 12:15 18.04.2024
Qocalmanı gecikdirən 13 qida və onların faydalarını sizə təqdim edirik:
Brokoli: Toksinlərin meydana gəlməsinə mane olur. Hüceyrələrin zədələnməsinin qarşısını alır. Xərçəngə qarşı qoruyucu vasitədir.
Portağal: Damar tıxanıqlığının qarşısını alır. Orqanizmin müqavimətini artırır.
Vələmir: Qanda xolestrinin miqdarını aşağı salır. Həzm prosesini sürətləndirir.
Qızıl balıq: Bir porsiya qızıl balığın tərkibində 19 qram zülal və bol miqdarda Omeqa-3 var. Omeqa-3 infarkt riskini azaldır, qan təzyiqini tənzimləyir.
Pomidor: Antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir. Xərçəng və infarkt riskini azaldır.
Yaşıl noxud: Tərkibi zülal, lif və nişasta ilə zəngindir. Əzələlərin inkişafına kömək edir. Qan xərçənginə qarşı qoruyucudur. Qaraciyərə çox faydalıdır.
Qoz: Xolestrini salan qoz, damar tıxanıqlığının qarşısını alır. Şəkər xəstəliyinin müalicəsində kömək olur. Tərkibindəki dəmirin sayəsində qan azlığında faydalıdır.
Böyürtkən: Yaşlılıqla bağlı yaddaş zəifliyinin qarşısını alır. Böyürtkən gözəllik mənbəyi hesab olunur.
Qatıq: İmmuniteti gücləndirir.Vərəmə arşı təbii antibiotik təsiri göstərir. Stressdən, spirtli, kola kimi içkilərdən zərər görən həzm sistemini qoruyur.
Balqabaq: Bir kiçik boşqab balqabaq, gündəlik beta-karotin ehtiyacının 25 faizini, C vitamini ehtiyacının isə 10 faizini ödəyir. Beta-karotin orqanizmi xərçəngdən qoruyur.
Soya paxlası: 453 qramlıq soya ununda 31 yumurtanın, 6 böyük şüşə südün ehtiva etdiyi qədər zülal var.
İspanaq: Tərkibində katarakta və digər göz təbəqələrinin pozulmasına qarşı lutein maddəsi var.
Çay: Gündə 2 stəkan çayla 4 alma, 5 soğan, 7 portağal yedikdə qəbul etdiyiniz qədər antioksidant almış olursunuz.
"Baki-Baku.az"